A fogyatékosságot elfogadó, toleráns társadalom a cél

A fogyatékos emberek nemzetközi világnapja győri rendezvényének megnyitóján, az Olimpai Sportparkban Albert Schweitzer szavaival köszöntötték a fogyatékossággal élőket és egészséges társaikat: „Időt kell szakítanod embertársaidra, tégy valamit másokért, ha még oly apróságot is – valamit, amiért fizetséget nem kapsz, csupán a kitüntető érzést, hogy megtehetted."

Magyarországon közel 600 ezerre becsülik a tartósan egészségkárosodott és fogyatékossággal élő emberek számát, sorsuk alakulása közvetve a lakosság mintegy harmadát érinti. Ahhoz, hogy teljes életet élhessenek, a társadalom elfogadására, az akadálymentességre éppen úgy szükség van, mint a feléjük nyújtott önzetlen segítségre. Mindenki másmilyennek, egyéniségnek születik, mindenki erős és életrevaló, ha fogjuk egymás kezét, ha egymást erősítjük, az akadályok eltüntethetők. Ezen az úton tevékenyen részt venni, segítő kezet nyújtani a másik ember felé nem csak kötelességünk, hanem megtiszteltetés is egy toleráns társadalom tagjának.
Dr. Fekete Dávid alpolgármester az Olimpiai Sportparkban tartott rendezvényt megnyitó köszöntőjében Stephen Hawking világhírű fizikust idézte, aki maga is testi fogyatékossággal élt, és aki arra ösztönözte sorstársait, hogy összpontosítsák erejüket arra, aminek végrehajtását megmaradt képességeik lehetővé teszik. Nem szabad azon keseregniük, hogy mi az, amit nem tudnak megtenni.

 

 

Sportolók, művészek, tudósok és a hétköznapi emberek bizonyítják be számunkra, hogy az előítéletek alaptalanok. „A cél, hogy az idegenkedés helyét átvegye a gondoskodás, az előítéletek által emelt falak leomoljanak, és az esélyegyenlőség valóban megvalósuljon minden ember számára" – emelte ki az alpolgármester.
Horváth Tamás „Batyus" sorstársi tanácsadó a fogyatékosságról, mint különlegességről beszélt. „Mintha sorstársaimmal mindannyian extrém sportot űznénk a hétköznapi életünkben. Nem különleges bánásmódot szeretnénk, hanem annak lehetőségét elérni, hogy mindenki a fogyatékosságához szükséges feltételekkel élhessen teljes életet" – mondta a tanácsadó, majd a világnap és az advent ünnepi pillanataira utalva hívta fel a figyelmet arra, az év minden napján kell a szeretet és a segítség egymás felé, ami lélektől lélekig hatoló.

 


A rendezvényen dr. Fekete Dávid Győr város Ezüst emlékérmét adta át Pécsi Gertrúd Évának a mozgássérült emberek társadalmi integrációjáért, valamint a Széchenyi István Egyetemen esélyegyenlőségi koordinátorként végzett elhivatott munkásságáért, Török Lászlónénak a sérültséggel élők érdekében végzett több évtizedes áldozatos karitatív munkásságáért. Szalai László, a Vakok és Gyengénlátók Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezetében, Móczár Ferenc, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségében végzett közösségi munkájáért vehette át a díjat. Elismerésben részesült Sirin Benjamin, a különböző fogyatékossággal élő sorstársaiért végzett önzetlen és példamutató tevékenységéért.

Forrás: Győr+