A jövő olimpikonjai versenyeztek Győrben


Eddig a kontinensbajnokságok voltak a legrangosabb nemzetközi versenyek a junior tornászok számára. Idén viszont történelmi változás következett: magyar kezdeményezésre világbajnokságot rendeztek a korosztálynak, az első házigazda Győr volt.

„Óriási világverseny volt. Ezek a fiatalok nagyot küzdöttek. Láttam olyan gyakorlatokat, amelyek a felnőttmezőnyben is megállták volna a helyüket. A szakmai szempontból rangos versenyhez ráadásul nagyon jó rendezés és fantasztikus atmoszféra társult" – mindezt Steve Butcher, a Nemzetközi Torna Szövetség sportigazgatója nyilatkozta az első junior vb-ről.
Az esemény sporttörténeti jelentőségű volt, hiszen ennek a korosztálynak először rendeztek világbajnokágot, mégpedig magyar kezdeményezésre. Győrben 63 ország sportolói álltak a szerekhez, a lányoknál 14–15, a fiúk mezőnyében 16–17 éves tornászok szerepeltek. Rendeztek mindkét nemnek csapatversenyt, a selejtezők alapján hirdettek összetett győztest, majd szombat-vasárnap következtek a szerenkénti finálék a szokott felosztásban, öt az első, öt a második
napon. A világbajnokság idejére a tornászok beköltöznek a nagy győri sportcsarnokokba, hiszen az Audi Arénában versenyeztek, a bemelegítésre a Magvassy Mihály Sportcsarnok szolgált, edzésre pedig az Olimpiai Sportparkot vehették birtokba.

 

 

„Nem tudok elfogulatlanul beszélni erről a sportágról, hiszen én is tornász voltam. Nagyon örülök, hogy Győr adhatott otthont az első junior torna-világbajnokságnak. Úgy gondolom, hogy remek versenyt rendeztünk, és mindenki számára emlékezetes marad ez a sporttörténelmi vb” – összegzett Borkai Zsolt, Győr polgármestere, aki versenyzőként olimpiai bajnoki címet szerzett az 1988-as olimpián.

 

Győr+
Fotó: O. Jakócs Péter