Európában először Győr adott otthont a robotépítők olimpiájának

Múlt hétvégén három napon át 74 ország 2700 résztvevője versengett a Kisalföld megyeszékhelyén. A World Robot Olympiad (WRO) névre keresztelt versenyt először rendezték meg Európában. Nem lejtett a hazai pálya a magyaroknak, két ötödik hely jutott fiataljainknak.

Ahogy egy igazi olimpián, látványos megnyitóval kezdődött a vetélkedés pénteken este, az Egyetemi Csarnokban. A csapatok képviselői nemzeti zászlajukkal vonultak be a színpadra, a közönség lelkes ovációja közepette. A sort Afganisztán nyitotta, majd Ausztrália, Ausztria és Azerbajdzsán következett. Az angol ABC szerinti bevonulás miatt viszonylag hamar a magyar zászló is bekerült a nemzetek zászlói közé. Japán, Kína, Dél-Korea, Dél-Afrika, Bolívia, Ghana, El Salvador következett, és persze a többi nemzet.

A csarnokot óriási zsibongás töltötte meg, a fiatalok mint egy igazi olimpián, fesztiválhangulatot teremtettek Győrben. A kormány nevében Palkovics László innovációs és technológiai miniszter üdvözölte a jövő iparának jövendő képviselőit. Angolul mondott ünnepi beszédében elmondta, hogy Magyarország a jövő évi világverseny döntőjére felajánlja támogatását egy olyan országnak, amely anyagi okok miatt nem tud részt venni a megméretésen. A következő évi verseny döntőjét Kanada rendezi. „Ezzel Magyarország példát szeretne mutatni, mert mindenki nyertes, aki részt vesz a versenyen” – hangsúlyozta Palkovics László.

A verseny egyik célja, hogy a reáltárgyaktól idegenkedő fiatalok figyelmét felkeltsék a természettudományos ismeretek iránt, s ösztönözzék őket a mérnöki, informatikai szakma választására. A versenyen 8 és 25 év közötti fiatalok vehettek részt, 2-3 fős csapatokban, négy kategóriában, hat korosztályban. A verseny ötvözi egy sportesemény izgalmát a Lego robotok tervezésének, építésének és programozásának kihívásaival.

Az első magyar versenyt 2014-ben rendezték meg, akkor tizenegy csapat indult. Tavaly már több mint száz, az idén pedig 170 csapat mérkőzött meg azért, hogy ott lehessen a győri világdöntőn. Ide a regionális és országos döntőről vezetett az út.

A robotépítésnek az Olimpiai Sportpark adott otthont, amely az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) idején épült, s akkor is a versenyek központja volt. Népes közönség kísérte a versenyeket, a robotok gyermeket és felnőttet egyaránt lázba hoztak.

A győri WRO eredményhirdetésén – ugyancsak az Egyetemi Csarnokban – először a verseny különdíját osztották ki, amit egyiptomi fiatalok nyertek el. A dobogón sokszor álltak még az oroszok, görögök, tajvaniak, malájok és a Fülöp-szigetek fiataljai. Nekünk, magyaroknak is jutott sikerből: két 5. helyet bezsebeltünk, Open Senior kategóriában a Második emelet nevű csapat, míg Advanced Robotics Challenge kategóriában a B-iThunterz csapat volt eredményes.

A város nevében dr. Fekete Dávid alpolgármester búcsúzott a versenyzőktől. Elmondta, örül, hogy egy ilyen fantasztikus eseménynek adhatott otthont Győr, ami ötvözi a kreativitást, a technológiát, az innovációt és az oktatást. Ezek jellemzik a győri Széchenyi István Egyetemet is, ahol magas szintű mérnökoktatás van. Reméli, hogy mindenki jól érezte magát Győrben és visszatérnek ebbe a gyönyörű városba.

 

 

 

 

 Forrás: Győr+