Hosszú idő után első verseny az Olimpiai Sportparkban

„Amondó vagyok, nem szabad már rizikót látni abban, hogy versenyeket szervezzünk” − mondta Győr sportért felelős polgármesteri biztosa, Petrov Iván az Olimpiai Sportparkban rendezett, koronavírus-járvány okozta leállást követő első birkózóviadalon.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu

Győrött rendezték a koronavírus-járvány okozta leállást követő első birkózóversenyt  •  Fotó: Liziczai Miklós

Száztizenhat sportoló vett részt a koronavírus-járvány okozta leállást követő első birkózóversenyen Győrött, az Olimpiai Sportparkban. A GYAC-kupán a 10-13 éves korosztály nézet farkasszemet egymással három szőnyegen. A diák I-es és a diák II-es kategóriában tizenegy-tizenegy súlycsoportban hirdettek bajnokot, mi több, a lányok is megmutathatták magukat: 32 kilóban rendeztek meccseket. Az igazsághoz azonban hozzátartozik az is, hogy több olyan kategória volt, amelyben a fiúk között küzdöttek a hölgyek: a 63 kilogrammosok mezőnyében a dorogi Kollár Alexandra az összes srácot maga mögé utasítva nyert aranyérmet.

Az erőpróba hajrájában a rendező Győri Atlétikai Club birkózószakosztályának vezetőedzőjét, Kozalk Tibort arról kérdeztük, nem félt-e megszervezni a viadalt a világban még mindig tomboló fertőzés idején.

„Természetesen nem hagyhattuk figyelmen kívül a járványt. A birkózószövetség és a győri önkormányzat véleményét, engedélyét egyaránt kértük; a tisztálkodási, valamint fertőtlenítési szabályokat betartva szerintem nem vállaltunk hatalmas kockázatot a seregszemle lebonyolításával. Hozzáteszem, a Interreg pályázat azon feltételeinek kellett megfelelnünk, amelyet közel három évvel ezelőtt elfogadtunk; ennek keretében az osztrákokkal közösen rendszeresen rendeztünk edzőtáborokat, fél évente pedig versenyeket. Június végén jár le a szerződés, de még egy erőpróbát le kellett bonyolítanunk; emiatt került sor a mai megméretésre is. Nem lehettünk ugyanakkor tisztában azzal, hogy a kényszerpihenő milyen mértékben rontott a gyerekek fizikai állapotán, valamelyest tehát tartottam attól, hogy sérülékenyebbek lesznek. Szerencsére senkinek nem lett baja, odatették magukat, hajtottak, s szépen küzdöttek” − nyilatkozott Kozalk.

Némiképp meglepő lehet, hogy az utánpótlás úszóválogatott szövetségi kapitánya, Petrov Iván is jelen volt a megméretésen. Persze nem ebben a minőségében, hanem Győr sportért felelős polgármesteri biztosaként. A szakember végig izgulta a mérkőzéseket, mi több, csillogó szemekkel figyelte a párharcokat.

„Állíthatom, baráti a kapcsolatunk Tiborral; precíz és hihetetlenül fontos az a munka, amelyet Győrben végez – így Petrov Iván. – Több küzdősportszakosztály működik a városban, mindegyiket nagyon szeretem. Fontosnak tartom, hogy a gyerekek legalább egyszer az életben megtapasztalják a győzelem és a vereség ízét, azt, amikor nincs olyan, hogy döntetlen. Amondó vagyok, nem szabad már rizikót látni abban, hogy versenyeket szervezzünk: példaként említem az élvonalbeli labdarúgó-bajnokságot, amely folytatódott. A járványhelyzetet nagyon profin kezelte a kormány, amely engedi a viadalok lebonyolítását, mi pedig élünk ezzel a lehetőséggel.”


Forrás:
https://www.utanpotlassport.hu/2020/06/27/birkozas-utanpotlasversenyt-rendeztek-gyorott/?fbclid=IwAR0YGwpV9NP6lNa3IYDqfe9MYVB6D-JrrYB_R5oPnH7rHC_G_W-FYzVAYCM