Márton Anita Győrben készült a VB-re

Márton Anita minden idők egyik legsikeresebb magyar atlétája, hazánkban négyszer választották eddig sportágában az év legjobbjának. Megszámlálhatatlan országos bajnoki címet szerzett súlylökésben, diszkoszvetésben és az eredetileg kiegészítő sportágként művelt súlyemelésben is.

A súlylökés az a szám amiben a világversenyeken is indul. Fedett pályán egyszeres világbajnok kétszeres Európa-bajnoki aranyérmes, a 2016-os riói olimpián bronzérmet, a 2017-es londini vb-n ezüstérmet szerzett. Márton Anita tíz napig a győri Olimpiai Sportparkban edzett, így készült a pénteken kezdődő világbajnokásgra.
„Évek óta tervezzük az edzőmmel, hogy jövünk Győrbe, többször kaptunk meghívást a GYAC-tól, most vált nagyon aktuálissá. Elég későn van a világbajnokság, így kitolódott az egész versenyszezon, és hiában van nagyon szép ősz, benne van a pakliban, hogy bármelyik nap lehet rossz idő, eshet az eső, edzeni viszont ilyenkor is kell. Ezért tökéletes választás az Olimpiai Sportpark, mert itt fedett pályán is elvégezhetjük a munkát. Itt minden egy helyen van, a szállásunktól, az étkezésen és rehabilitáción át a pályákig. A súlyemelők is szeretettel vártak, náluk is edzhettem, amikor csak szükség volt rá" - mondta Márton Anita a Győrben eltöltött időről.
A dohai világbajnokság szeptember 27-én kezdődött, és 209 ország 1928 versenyzőjének részvételével tizenhét magyar atléta van ott a mezőnyben a különböző számokban, közöttük a legnagyobb név egyértelműen a legutóbbi vb-n ezüstérmes Márton Anitáé, aki sérülés miatt fél évet kihagyott, madj januárban tudott újra versenyezni, így lendült formába a vb-re.
„Nagyon jól sikerült a felkészülés, remélem, hogy jó eredményt tudok elérni, ami nálam az érmes helyezést jelenti. Nem lesz egyszerű dobogóra állni, hiszen nagyon erős a súlylökők mezőnye. Az eredményeim az utóbbi időben bíztatóak, itt Győrben az erősítő edzéseken több egyéni csúcsot döntöttem, minden a számításaink szerint alakult, várom a világbajnokság rajtját" - tette hozzá a szegedi súlylökő, akire a következő évben a tokiói olimpia vár.
„A nálunk sportoló gyerekeknek is óriási élmény volt, hogy találkozhattak Márton Anitával, aki szívesen beszélgetett mindenkivel, élménybeszámolót is tartott. Elmesélte például a fiataloknak, hogy amikor ő elkezdett sportolni, akkor nem voltak ilyen modern létesítmények, így különösen szerencsések a győri sportolók, hogy minden a sikeres felkészülésüket szolgálja. A fiatalok példaképként tekintenek rá, és büszkék arra, hogy a világbajnok vendégünk volt a vb-felkészülés finisében" - mondta Petrahn Barbara a GYAC klubmenedzsere.

 

Szöveg: Győr+
Fotó: MekliZ Fotóstúdió