Nemzetközi robotikai világdöntő Győrben

November 8 és 10 között Győrben rendezik meg a World Robot Olympiad névre hallgató nemzetközi robotépítési- és programozási verseny világdöntőjét. 


Győr lesz az első európai város, amely ilyen rangos seregszemlének otthont adhat. Hetven országból közel háromezer fiatal vendégeskedik a Kisalföld megyeszékhelyén.

„Az elmúlt években rangos nemzetközi sportversenyeket hoztunk Győrbe, amelyekhez most már a robotika is felzárkózik" – fogalmazott a verseny részleteit ismertető sajtótájékoztató még októberben Borkai Zsolt polgármester, aki úgy vélekedett, Győr fejlett ipara és az egyetemen működő tudásközpont miatt méltó házigazdája lehet a versenynek, amelyet 16 éves története alatt Európában még sosem rendeztek meg.

A város mellett az Edutus Egyetem és az Innovációs és Technológiai Minisztérium is a szervezők között van.

Az első magyar versenyt 2014-ben rendezték meg, akkor tizenegy csapat indult. Tavaly már több mint száz, az idén pedig 170 csapat mérkőzött meg azért, hogy ott lehessen a győri világdöntőn. Ide a regionális és országos döntőről vezetett az út. A Jedlik Lego Team jóvoltából győri csapatot is láthat a közönség november 8 és 10 között, a versenyek egyébként ingyenesen látogathatók az Olimpiai Sportparkban, a verseny helyszínén.

 

Győr+
Fotó: Marcali Gábor